Strona Nandiego

foto + graf + blog

Niedziela, 19 listopada 2017 roku. Imieniny: Elżbieta, Seweryn, Paweł



Miód manuka

Powrót do źródeł.

Miód Będąc codziennie bombardowanym masą chemii, jaka zawarta jest nie tylko w naszych produktach spożywczych, ale także w lekach i powietrzu, zaczynamy coraz chętniej powracać do naturalnych produktów. Niegdyś miód był z powodzeniem wykorzystywany w bardzo skutecznym wspomaganiu układu pokarmowego. Jego przeciwbakteryjne właściwości sprawiają także, że miód jest idealnym wspomagaczem w procesie gojenia się ran.

Miód Manuka to jednak nie tylko właściwości zdrowotne. Jego regularne przyjmowanie wzmacnia nasz układ odpornościowy. Ten unikalny miód pozyskiwany jest z dorodnych kwiatów krzewu herbacianego występującego na terenie Nowej Zelandii. Miód Manuka swoje niesamowite właściwości zawdzięcza występowaniu składnika MGO w wyjątkowo wysokim, jak na miody, stężeniu. Ten naturalny składnik w zwykłych miodach występuje zaledwie w stężeniu około 3,1mg/kg do 10mg/kg. W przypadku tego miodu stężenie to wynosi około 100mg/kg, czego dowodem jest specjalny certyfikat.

źródło: http://vitamarket.pl/p11449-Miod-manuka-Active-Manuka-MGO-100-250g.html

Właściwości

Miody manuka znane są ze swych antyseptycznych i wzmacniających właściwości. Jednak musi to być miód naturalny, zbierany oraz przetwarzany według najwyższych standardów jakości, oraz posiadający wysokie stężenie methylgloxalu (MGO). Im wyższe stężenie MGO tym właściwości antybakteryjne miodu manuka silniejsze. Żaden inny produkt żywnościowy nie ma tak wysokich wskaźników methylgloxalu. Każda partia miodu manuka poddawana jest szczegółowemu badaniu w celu oznaczenia jego poziomu antybakteryjnej aktywności. I co ciekawe nie traci on swoich właściwości pod wpływem światła, ciepła lub podczas rozcieńczania.

Miód manuka nie jest lekiem, ale należy do grupy żywności funkcjonalnej. Naukowo przebadane aktywne składniki miodu manuka (methylglyoxal) wskazują na ich unikalne właściwości w porównaniu z innymi miodami. I jak już wiadomo – im wyższe stężenie methylgloxalu, tym silniejsze są jego właściwości antybakteryjne. Jednak nie wszystkie miody manuka mają istotny dla zdrowia składnik. Jedynie te o wyższym stężeniu (najlepsze dawki od 100 mg na kg do 550 mg na kg) mają właściwości terapeutyczne.

Miód Manuka, przebojem wdarł się do Polski i zawojował rynek w ostatnich dwóch latach. Zyskał sobie przez ten czas wielu zwolenników oraz zdobył wiele nagród: * Laur Konsumenta - Odkrycie 2010, * Laur Konsumenta - Odkrycie 2011, * Eco Laur konsumenta 2009 i Zdrowa Jakość

Miód manuka to bardzo skuteczny środek wzmacniający odporność organizmu. A jego silne właściwości:

wspomagają również leczenie wielu chorób.

Miód Doskonale sprawdza się w przypadku chorób przewodu pokarmowego. Dobroczynne działanie miodu manuka zostało potwierdzone w takich chorobach jak wrzody na żołądku, zaburzenia trawienia, nadkwasota, zespół jelita wrażliwego, zwalcza szkodliwe bakterie w przewodzie pokarmowym.
Skutecznie działa w zakażeniach dróg moczowych, pęcherza. Niezastąpiony w przypadku trudno gojących się ran, egzemy, odleżyn, a nawet trądziku. Chroni przed grypą i przeziębieniem, a gdy jesteśmy chorzy łagodzi objawy tych chorób, zwalcza ból gardła, chrypkę i nieżyt nosa.

Właściwości miodu manuka są wyjątkowe i wiele badań potwierdza jego skuteczność. Hamuje rozwój bakterii takich jak:

Miód manuka ze względu na jego właściwości można polecić każdemu. Korzystnie wpływa na zdrowie i odporność organizmu. Wspomaga leczenie wielu chorób. Jednak w przypadku alergii na produkty pszczele oraz w przypadku cukrzycy należy zasięgnąć opinii lekarza. Nie wolno podawać miodu manuka (żadnego miodu) dzieciom do pierwszego roku życia.
Spożywanie dwa razy dziennie po jednej łyżce miodu doskonale wzmacnia funkcje obronne organizmu. Właściwości nowozelandzkiego miodu manuka są zbadane i potwierdzone naukowo.

Miód manuka produkują pszczoły, które żywią się nektarem z krzewu herbacianego Manuka. Rośnie jedynie w Nowej Zelandii i tam rdzenna ludność od wieków wykorzystywała lecznicze właściwości zarówno rośliny jak i miodu.

źródło: http://miodmanuka.org/

Producent: Manuka Health New Zealand Limited

 

Naukowe badania Miodów Manuka MGO - Video

o filmie:
Niemiecki profesor - Thomas Henle, autor pracy pt: "Odżywianie molekularne i badania żywności", wyszczególnia rezultaty badań, które identyfikują methylglyoxal jako główny bakteriobójczy element składowy w Miodzie Manuka.

Profesor Henle znajduje się w czołówce światowych chemików w rozumieniu jak węglowodany zawarte w żywności zmieniają się w reakcji na konkretne warunki. Od 1991 opublikował on ponad 80 prac naukowych w czasopismach przeglądów partnerskich.

Profesor Henle jest współedytorem czasopisma European Food Research and Technology (Europejska Żywność i Technologia Żywności), przewodniczącym Niemieckiego Stowarzyszenia Chemii Żywności, członkiem Naukowego Panelu Doradczego Instytutu Federalnego Oceniania Ryzyka, oraz sędzią Niemieckiego Stowarzyszenia Badawczego.

Miód z krzewu Manuka jest znany ze stosowania w takich problemach jak choroby układu pokarmowego i jelit, wrzody żołądka, helicobacter, gronkowiec, trądzik, egzema, infekcje bakteryjne, zakażenia ran i choroby skóry. Wyraźnie wzmacnia ogólny stan zdrowia oraz poprawia samopoczucie człowieka.

 

Komentarze

Dodaj komentarz:   [podstrona: art_manuka]

Nick / Imię:

Treść komentarza: (max 1000 znaków)



Przepisz powyższe cyfry:

 

Użytkowniku, pamietaj, że w internecie nie jesteś anonimowy.
Ponosisz pełną odpowiedzialność za treści zamieszczane w swoich komentarzach.
Jeśli zauważyłeś, że któraś z opinii łamie prawo lub dobre obyczaje
[powiadom mnie o tym]
Usuwam przypadki nadużyć, umieszczania reklam, linków do stron www, wulgaryzmów lub treści naruszających prawo.

 

ilość komentarzy: 0



^ ^ Do góry - hop! ^ ^